Workshops WEST4WORK Kust [15:30-16:00] - [16:00-16:30] - [16:30-17:00]

15:30-16:00 – keuze uit 4 workshops:

16:00-16:30 – keuze uit 4 workshops:

16:30-17:00 – keuze uit 4 workshops:Workshop 1 - Heractivatie vanuit de sociale Economie: good practice Het Roodhof

15:30 - 16:00


Enkele jaren terug organiseerde sociaal hotel Het Roodhof in Oostkamp een succesvolle opleiding tot kamermeisje. Atypisch aan andere opleidingen gebeurde de toeleiding vanuit een maatwerkbedrijf. Na enkele maanden opleiding, enerzijds op de werkvloer van sociaal hotel Het Roodhof zelf en anderzijds bij een bereidwillig hotel in het reguliere circuit, zijn cursisten uitgestroomd en gekwalificeerd bevonden. Kan een soortgelijke opleiding een antwoord bieden aan uw personeelstekorten?

Spreker: Dhr. Luc De Zaeyer, Coördinator Hotel ‘t Roodhof

Aanbevolen voor: sector sociale economie, werkgevers

  Workshop 1 - good practice Het Roodhof.pdf

Workshop 2 - NOWjobs: win-win voor werkgever en bijverdiener

15:30 - 16:00


Een medewerker binnen de 3u vinden? Of liever een job vinden om wat bij te verdienen? Goed nieuws! Dit kan 24/7 waar je ook bent en haalt nu gemiddeld 9 sollicitaties per vacature. Alles gebeurt 100% mobiel, inclusief het contract, loonadministratie en directe uitbetaling aan de medewerker.

Wil je graag de andere voordelen van de app NOWjobs leren kennen? Kom dan zeker je oor te luisteren leggen op deze interessante sessie.

Spreker: Eline David, sales en marketing manager NOWjobs

Aanbevolen voor: werkgevers, HR

Workshop 3 - Ervaringen van de werkgever: Bruno Dequeecker aan het woord

15:30 - 16:00


Bruno Dequeecker is werkgever tussen zijn werknemers op de werkvloer. In De Panne runt hij samen met zijn echtgenote 3 hotels, goed voor zo’n 85 kamers. De dagelijkse beslommeringen zijn hen niet vreemd, ook zij kampen met zaken zoals personeelskrapte, gebrek aan ervaring bij de starters, uitval door ziekte, seizoenspieken, persoonlijke problematieken van de werknemer, etc.

Bruno komt met een grote zak ervaring over de schouder en een nuchtere blik op de zaken vertellen hoe zij omgaan met dergelijke problemen en waar zij oplossingen vinden.

Spreker: Dhr. Bruno Dequeecker, zaakvoerder van hotel-restaurant Cajou, hotel Europe en hotel Maxim.

Aanbevolen voor: werkgevers

Workshop 4 - Voel je thuis op vakantie met hulp van het - Beach/Shopping-team -

15:30 - 16:00


Ze wachten je op aan het station en vertellen je hoe je het vlotst aan zee geraakt. Dat ze je daarbij eerst langs het handelscentrum sturen, kan de economie van je gemeente alleen maar ten goede komen. Waar kan ik lekker eten? Waar drink ik ’s avonds nog een glaasje? Waar vind ik nog een bed dat ik op voorhand niet heb gereserveerd? De host weet er een antwoord op. Daarnaast staat hij ook paraat met goeie raad: die t-shirt houd je in de winkels beter aan, die sigarettenpeuk hoort niet thuis in het zand.
In Oostende zet men al enkele jaren deze mensen in tijdens het seizoen, met als doel de vakantieganger beter wegwijs te maken in de stad. Misschien is dit ook iets voor jouw gemeente?

Spreker: Mevr. Ilse Snick, Centrummanager/Communicatieverantwoordelijke Economisch Huis Oostende

Aanbevolen voor: lokale besturen

  Workshop 4 - Beach-Shopping-team.pdf

Workshop 5 - IBO in de horeca

16:00 - 16:30


Vind je geen geschikte kandidaat voor een vacature? Dan maak je hem gewoon zelf! 

Via een individuele beroepsopleiding (IBO) vorm je zelf je ideale werknemer. 

IBO is een vorm van werkplekleren en een unieke formule voor een on-the-job opleiding binnen je bedrijf. De ondersteuning van VDAB en lage loonkost tijdens de IBO zijn extra voordelen. Kortom, IBO kan een perfecte oplossing zijn voor het invullen van vacatures waar je niet het geschikte personeel voor vindt.

Spreker: Mevr. Johanna Vanaudenaerde, Teamleider IBO West-Vlaanderen bij VDAB

Aanbevolen voor: Onderwijs, werkgevers, sociale partners

  Workshop 5 - IBO in de horeca.pdf

Workshop 6 - Het belang van het juiste werknemersstatuut voor de groei van uw onderneming

16:00 - 16:30


Inge Tuteleers, Horeca Expert voor SD Worx, staat stil bij het belang van het juiste statuut voor uw werknemers. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een vaste indienststelling en werken aan een uurforfait? Welke invloed heeft deze keuze op uw financieel beleid? Hoe kan u uw planning optimaliseren met een digitaal planningssysteem? Hoe vult u met één druk op de knop uw volledige payroll in?

Spreker: Mevr. Inge Tuteleers, Horeca Expert SD Worx

Aanbevolen voor: werkgevers, HR

  Workshop 6 - belang van het juiste werknemersstatuut.pdf

Workshop 7 - Horeca van de toekomst: een nieuwe jongerencultuur inpassen in een hectisch werkveld

16:00 - 16:30


De hedendaagse jongere weet wat hij wil. Hij is bereid om hard te werken, maar niet ten allen prijze. Hoe kijkt de huidige student Horeca-opleidingen aan tegen zijn toekomstige, al dan niet horeca-gerichte, carrière? Hoe kan deze visie in het actuele werkveld worden ingepast? Zal de manier van werken in de horeca op termijn veranderen omwille van deze nieuwe kijk op werkbaar werk? Directeur Verbeke spreekt met groot respect over de nieuwe lichting horeca-talent. Hij wijst niet alleen op de sterktes die deze generatie met zich mee draagt, maar deinst er ook niet voor terug enkele pijnpunten bloot te leggen.

Spreker: Dhr. Peter Verbeke, Directeur hotelschool Koksijde

Aanbevolen voor: Onderwijs, HR, werkgevers

  Workshop 7 - Horeca van de toekomst.pdf

Workshop 8 - Uw gemeente heeft het nog niet: een horecabeleidsplan!

16:00 - 16:30


Een horecabeleidsplan biedt een kader voor de ontwikkeling van horeca in een gemeente. Het wil een antwoord geven op de vraag hoe men het horecabeleid in een gemeente kwalitatief naar een hoger niveau kan brengen.

Horeca en gemeente hebben elkaar nodig. Een aantrekkelijke bruisende gemeente vraagt een levendig, gevarieerd en kwaliteitsvol horeca-aanbod. Omgekeerd verlangt de horeca naar een horecavriendelijk kader vanuit de gemeente. De rode draad doorheen de opmaak van een horecabeleidsplan is de samenwerking van gemeente en horeca. Als de horeca en de gemeente samen naar een oplossing zoeken, dan zal de uitvoering ervan in de toekomst veel vlotter verlopen.

Elke stad of gemeente heeft baat bij een horecabeleidsplan. En ook met beperkte middelen kan je al veel doen!

Spreker: Dhr Peter Serru, directeur Guidea

Aanbevolen voor: lokale besturen

  Workshop 8 - horecabeleidsplan.pdf

Workshop 9 - Project Cappuccino: is uitrol aan de Kust wenselijk?

16:30 - 17:00


Sinds 2009 wordt afwisselend in De Panne en Ieper het project Cappuccino georganiseerd. Via deze opleiding bekomen niet-werkende werkzoekenden na een intensief traject een attest waarmee ze in de horeca aan de slag kunnen.  Jaar na jaar blijkt de uitstroom succesvol. Kunnen we via dit project voor een stuk aan de vraag naar horeca-werkkrachten aan de Kust voldoen en ondertussen een aantal niet-werkende werkzoekenden heractiveren? Hoe hoog is de nood om dergelijk project in andere Kustgemeenten te lanceren?

Sprekers: Mevr. Evelyne De Spriet, Directeur CVO Cervo-Go i.s.m. Mevr. Marian Houart, Teamleider Werkwinkel Ieper bij VDAB

Aanbevolen voor: Onderwijs, HR, lokale besturen, werkgevers, sociale partners

  Workshop 9 - Project Cappuccino.pdf

Workshop 10 - Voordelen en gevaren van flexijobs

16:30 - 17:00


Flexijobs: vaak worden ze gepresenteerd als dé oplossing voor personeelsproblemen. Bereidwillige werknemers kunnen een aardig centje bij verdienen, een werkgever in nood kan vrij flexibel zijn piekmomenten invullen.

Stilaan vinden de flexijobs hun ingang op de werkvloer.

Vanuit de sociale partners het licht laten schijnen op de flexijobs mag dan wel controversieel lijken, ze liggen aan de basis om aan de werkgever de nodige do’s en don’ts mee te geven, recht uit het werkveld geplukt!

Zijn flexijobs de oplossing om de piekmomenten op te vangen of zijn er nog andere tewerkstellingsstatuten of sector-cao’s die soelaas brengen?

Spreker: Mevr. Conny Demonie, Gewestelijk Secretaris ABVV

Aanbevolen voor: werkgevers, sociale partners, HR

  Workshop 10 - Voordelen en gevaren van flexijobs.pdf

Workshop 11 - Opleidingen voor uw personeel, is dat echt nodig?

16:30 - 17:00


Uw personeel én uw zaak laten groeien. Klinkt goed? Kom dan zeker naar de workshop van Horeca Vorming over het belang van opleidingskansen voor uw personeel. Thibaud Hermans & Guido Francque van Bleu Chaud, Villa De Torre en B&B ‘Hoeve Welgelegen’ in De Haan vertellen u waarom ze niet meer zonder de opleidingen van Horeca Vorming kunnen. Jürgen Nijs, consulent voor West-Vlaanderen, grasduint met u in het opleidingsaanbod. Hij overloopt hoe u praktisch alles vlot regelt. Ter plaatse kan u inschrijven voor opleidingen.

Sprekers: Jürgen Nijs, consulent West-Vlaanderen voor Horeca Vorming Vlaanderen & Thibaud Hermans en Guido Francque, zaakvoerders van Bleu Chaud, Villa De Torre en B&B ‘Hoeve Welgelegen’ in De Haan

Aanbevolen voor: onderwijs, werkgevers, HR, sociale partners

  Workshop 11 - Opleidingen horeca vorming vlaanderen.pdf

Workshop 12 - 10 tips voor innovatieve groei van uw horeca-onderneming

16:30 - 17:00


In een snel veranderende maatschappij waar onder andere social media een grote impact hebben op de uitbating van uw zaak, is een innovatieve bedrijfscultuur dagelijks aan de orde. Westtoer ondersteunt u hierin met plezier en brengt u 10 tips voor innovatief ondernemen. Liesbet Billiet maakt je wegwijs in nieuwe consumententrends zoals big data, het belang van de bestemming in het voeren van publiciteit, interieur, gezonde voeding, activeren van personeel,…

Voor wie er niet genoeg van kan krijgen staat Westtoer vanaf dit najaar voor je klaar met tal van gratis coaches om je op weg te helpen bij het inspelen op deze nieuwe trends.

Spreker: Liesbet Billiet, Regiomanager Kust bij Westtoer.

Aanbevolen voor: werkgevers en lokale besturen

  Workshop 12 - 10 tips voor innovatieve groei van uw horeca-onderneming.pdf